Antwerpen telt 3000 voetbalvelden onbenutte daken

dakkan 2018

DAKkan, het hoogste festival van Antwerpen

Antwerpen telt 3000 voetbalvelden of 1,5 miljoen vierkante meter aan onbenutte platte daken. In tijden van klimaatopwarming bieden ze nieuwe opportuniteiten. Ook tijdens de coronacrisis ontdekten heel wat Antwerpenaars de meerwaarde van een groene buitenruimte op het dak. Wereldwijd gaan steden aan de slag met hun daken omdat ze bijdragen tot klimaatrobuustheid (vergroening, wateropvang, alternatieve energie of voedselproductie), of omdat ze nieuwe kwalitatieve publieke ruimte bieden aan een stijgende bevolking.

Op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 september 2020 organiseert de stad Antwerpen de tweede editie van het dakenfestival DAKkan. Geïnteresseerden kunnen dat weekend een 35-tal daken van zowel publieke als private eigenaars ontdekken. Op vrijdag is er een kennisluik voor professionelen, op zaterdag en zondag zijn er inspirerende dakbezoeken en boeiende culturele activiteiten. De ticketverkoop gaat vanaf 1 september van start.

Programma en tickets

Een greep uit het aanbod: groendakbezoeken, theater van Johan Petit, Pianomarathon, een luisterperformance van Maud Vanhauwaert, muziek van Thomas de Prins en orkest, MC battle met stadsdichter Seckou, hedendaagse dans, gegidste tours, optreden van Virago vrouwenorkest, cocktailbars, kinderworkshops, kindertheater, brunch, workshops voor volwassenen, migratieverhalen … Op zondag 20 september is de binnenstad trouwens autovrij tussen 10 en 18 uur. Het ideale moment om te voet, per fiets of met het openbaar vervoer de opengestelde daken binnen de Leien te ontdekken.

PAKT VIERT DRIEJARIG BESTAAN

Ook de dakboerderij van PAKT is te bezoeken op zaterdag en zondag. Let op, de plaatsen zijn beperkt tot maximaal 15 deelnemers. Dit weekend viert de PAKT-site bovendien haar driejarig bestaan. Naast een bezoek aan het dak, van harte welkom om te genieten op ons binnenplein van muziek, lekker eten en artisanale producten.

Bezoek onze dakboerderij

Coronaproof festival in de openlucht
Het driedaagse festival DAKkan is een locatieproject waarvan alle activiteiten plaatsvinden in de openlucht. Het dragen van een mondmasker is verplicht voor iedereen ouder dan twaalf jaar. Voor zowel voorstellingen op reservatie als vrij toegankelijke bezoeken dienen contactformulieren te worden ingevuld. Op elke deelnemende locatie zijn geldispensers ter beschikking.