GROOF inspiratie

PAKT ontwerp

Het Europese onderzoeksproject GROOF begeleidde in 2020 tien 'dakpioniers' in Frankrijk, België en Luxemburg die als doel hebben om de CO2 uitstoot te verminderen door een serre op hun dak te bouwen. In dit jaartraject inspireerde PAKT de 'early adopters' met haar verhaal. Zowel over het teelttechnische luik als over de haalbaarheid van het stadslandbouwmodel werden lessons learnt, do's & don'ts, ... gedeeld. In juni organiseerden PAKT voor de dakpioniers een webinar, in oktober volgde een inspiratienamiddag op de dakboerderij, gevolgd door een één op één begeleidingssessie voor een Franse start-up, Lilotopia. 

GROOF, Nicolas Ancion: "PAKT overbrugt de kloof tussen stadslandbouw en "klassieke" landbouw door de boeren van de regio zichtbaarheid te geven via hun wekelijkse markt en online platform. Het is een inspirerend voorbeeld dat gediversifieerde on- en off- ground landbouw op een gerenoveerd industrieterrein combineert. Met andere woorden, traditionele groenteteelt wordt gemixt met nieuwere technieken zoals dakbeplanting van oude pakhuizen op basis van low-tech kennis, aquaponic-systemen,..."

Alix Réquillart, Lilotopia: “Wij zijn een jonge organisatie uit Lille die momenteel werkt aan de opstart van een urban farm. Een haalbaar socio-economisch model op poten zetten, is niet eenvoudig. We willen evenwicht vinden in onze werking waarin we verschillende generaties, verschillende culturele en sociale achtergronden kunnen betrekken. PAKT heeft een heel gelijkaardig model, zoiets willen we nastreven. We werden geïnspireerd door zowel hun verhaal, als de praktische uitwerking met bijvoorbeeld de verschillende ledenbijdragen, de vrije toegankelijkheid voor de leden, het opzetten van een digitale administratie, juridische structuur, ….”
 

     

PAKT

…DAT JE WIL SAMENWERKEN?

Naam